Anne Vissers
  • Aanbod
  • Gratis
  • Blog
  • Over mij
  • Inloggen
  • Voedingscoaching

Blog

4 tips om te detoxen + 2 recepten

 
4 tips om te detoxen www.annevissers.be
Voedingsadditieven, zware metalen, vette voeding, veel alcohol, weinig beweging, … De schadelijke stoffen stapelen op in je lever en daardoor kan ons lichaam kan wel wat hulp gebruiken om zijn taken goed te kunnen uitvoeren.
Heb jij ook last van enkele onderstaande symptomen?
 
Symptomen overbelaste lever
  • maagkrampen en opgeblazen gevoel;
  • hoofdpijn;
  • veranderde kleur van je urine en stoelgang;
  • geelzucht;
  • brandend maagzuur;
  • diarree;
  • vermoeidheid, futloosheid.
 
Dan is het hoog tijd voor actie. Het zal je meer energie geven én je immuniteit versterken 

In deze blog lees je 4 eenvoudige tips om te ontgiften.

1. Af te raden

⚠️Alcohol, cola, koffie, zwarte thee: zeer belastend voor de lever.
⚠️Geraffineerde suikers: snoep, gebak, frisdranken
⚠️Gefrituurde gerechten uitgez. tempura
⚠️ Margarines
⚠️ Varkensvlees, charcuterie
⚠️ Kazen
⚠️ Overeten          
⚠️ Voedingsmiddelen met additieven (geur-, kleur-, smaak- en bewaarmiddelen, ingeblikt voedsel
⚠️Alle voedingsmiddelen die een behandeling met pesticiden of herbiciden hebben ondergaan.

2. Aan te raden

♥ Verse, biologische groenten
- Ui, knoflook, prei, bieslook, daslook, broccoli, spruiten, kolen, mierikswortel, bloemkool, waterkers, rapen, knoflook: bevatten ontgiftende zwavelverbindingen; 

- Verder witloof, andijvie, wortelen, selder, venkel (gestoomd of gestoofd).

- Groene bladgroenten en kruiden: groene groenten en kruiden bevatten chlorofyl. Chlorofyl is een groen kleurpigment dat in staat is om o.a. zware metalen zoals kwik, lood, koper, cadmium te helpen verwijderen door ze te binden. Zware metalen kunnen we o.a. opnemen via de voeding of via de ademhaling. Enkele voorbeelden van groene kruiden zijn: peterselie, koriander, pijpajuin, kervel, bieslook.
 
Enkele voorbeelden van groene groenten: (je kent ze wel, maar misschien gebruik je altijd dezelfde); boerenkool, peterselie, waterkers, paksoi, rucola, andijvie, brandnetel, spinazie. Kook of bereid bij voorkeur deze groenten niet langer dan 5 minuten. Wanneer je de groenten te lang verhit, verandert de structuur en gaat een groot deel van de voedingswaarde verloren, zelfs ook de mooie, groene kleur.   
 
- Gefermenteerde groenten: o.a. zuurkool om je darmflora te verbeteren of zelfbereide pikkels of geperste salades (in groentedrukpers) = probiotica

- Gember: maakt vooral eiwitten lichter verteerbaar
 
♥  Volle biologische granen

♥  Met mate biologisch fruit

♥ Met mate biologisch mager vlees

3. Gebruik voedingssupplementen om te ondersteunen (1)

☯ Mariadistel: leverbeschermer en -hersteller bij uitstek. Beschermt de inwerking van allerlei toxische stoffen (o.a. alcohol), helpt toxines ontgiften en bevordert de regeneratie van  levercellen.
☯ Paardenbloem (vooral de wortel ) en ook artisjok: bevorderen de afscheiding van gal door de levercellen en / of de contractie van de galblaas en op die manier bevorderen ze  de leverwerking en vetvertering.
☯ Kurkuma, stinkende gauwe, rammenas: toppers bij galblaaslijden
☯ Gefermenteerde! knoflook: ontgift de lever
☯ Spirulina: rijk aan het ontgiftende chlorofyl, bevat alle basisnutriënten.
​
Je hoeft niet alle supplementen apart te gebruiken, sommige zijn gecombineerd verkrijgbaar in een natuurvoedingswinkel. Start met één middel en de volgende keer ga je verder met een ander. 
(1) Gezondheidsadviezen van A tot Z: nr. 39 Leverinsufficiëntie, Dr. Geert Verhelst. 

​

4. Beweeg

Een detoxkuur is niet compleet zonder beweging. Elke dag 30 minuten bewegen is, ook voor wie geen kuur volgt, een absolute must.

Wil jij niet langer stijve gewrichten, rugpijn, maar "in je kot" ontspannen of fit blijven?

Doe mee met deze nieuwe mogelijkheden. of doe hier gratis mee.

Recepten

Detoxen www.annevissers.be

BRANDNETELSOEP

  Dit heb je nodig voor 8 personen:​
  • • 2 lp (sesam)olie
  • • 1 ui of 2 sjalotjes
  • • 2 l water
  • • 4 lps rijstvlokken* OF 1 kop gekookte bruine rijst (restje van dag ervoor)
  • • 120 g brandneteltopjes (enkel de bovenste blaadjes; =1/2 winkelzakje ongeveer)
  • • 1 lp groentebouillonextract of naar smaak
 
Zo maak je het:
  • Snij de ui grof.​
  • Snijd de ui grof. Sauteer in de hete olie.
  • Voeg er dan het water en de rijstvlokken of gekookte rijst bij.*
  • Laat doorkoken en laat dan ongeveer 10 minuten op een laag vuur garen.
  • Voeg de gewassen brandneteltopjes toe en laat enkele minuten! doorkoken zonder deksel om de frisse, groene kleur te behouden.
  • Mix de soep.
  • Breng op smaak met groentebouillonextract.
  • Klaar is kees. Smakelijk.

  • *Geen rijst of -vlokken in huis? Gebruik dan (spelt)bloem. Roer dit na het sauteren van de ui eronder, laat even garen en voeg al roerend beetje bij beetje het water erbij zodat je geen bloemklonters krijgt en laat dan doorkoken.
  • Ook geen (spelt)bloem in huis? Het kan ook zonder bindmiddel. Gebruik dan gewoon meer netels of minder water.

OPMERKINGEN
  • Brandnetels pluk je bij voorkeur aan de rand van een bos, dus niet langs de kant van de weg.
  • Brandnetels bevatten betacaroteen (provitamine A), vitamine C, B2 en B5 en B9, vit K, calcium en ijzer als voornaamste mineralen en vitaminen. Ontgiftend: voert zware metalen af, bloed- en lymfe zuiverend, ontzurend, urinezuur afdrijvend (dus anti-reumatisch). Daarom goed bij huiduitslag, eczeem, psoriasis, vermoeidheid, voorjaarsmoeheid, jicht, reumatische aandoeningen, oedemen, obesitas, voorkomen van nierstenen. Spijsverteringsbevorderend, galdrijvend. Stimuleert de bloedvorming (door ijzer, chlorofyl, vitamines), dus goed bij bloedarmoede
    Bron: Dr Verhelst Geert: Groot handboek geneeskrachtige planten, 6de druk, Mannavita, België​
  • * smaakversterker (E621) of Mononatriumglutamaat  of MSG: lees hier meer over waarom het gebruik af te raden of te beperken is. Je kan deze bouillonpasta zonder smaakversterker verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel.

Probiotica www.annevissers.be

GEPIKKELDE RADIJSJES (= probiotica)

​
Dit heb je nodig voor 4 personen
  • 1 bosje radijsjes
  • Enkele lps. ume su *
  • Gelijke hoeveelheid water
 
Zo maak je het
  • Was de radijzen maar schil ze niet.
  • Snijd ze in dunne schijfjes en laat een klein stukje loof eraan. Het andere loof kan je gebruiken in een wok bijv.
  • Doe ze in een kom en voeg er ume su en ee ngelijke hoeveelheid water.
  • Laat enkele uren rusten tot de radijzen rood kleuren.
  • Giet het vrijgekomen vocht weg.
  • Klaar.

 
OPMERKING
  • * Ume su (zoutzure azijn) is het rode sap van gepekelde umeboshi- abrikozen (heel geneeskrachtig) en shisobladeren. Verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.
Volg me op Facebook, Instagram om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

Comments are closed.
    Gratis Tips

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly
  • Aanbod
  • Gratis
  • Blog
  • Over mij
  • Inloggen
  • Voedingscoaching