Heb jij ook last van één van onderstaande symptomen?
Vooral in de lente kan dit te maken hebben met een overbelaste lever en galblaas o.a. door medicatie, hormonen, chocolade, alcohol, vette voeding, weinig beweging, voedingsadditieven, zware metalen enz. Dan is het hoog tijd voor actie zodat je in de zomer kunt stralen. In deze blog lees je 5 eenvoudige tips om je lever te ontgiften én 4 recepten. Begin met iets dat voor jou weinig moeite kost. 1. Af te raden⚠️Alcohol, cola, koffie, zwarte thee: zeer belastend voor de lever. ⚠️Geraffineerde suikers: snoep, gebak, frisdranken ⚠️Gefrituurde gerechten uitgez. tempura ⚠️ Margarines ⚠️ Varkensvlees, charcuterie ⚠️ Kazen ⚠️ Overeten ⚠️ Voedingsmiddelen met additieven (geur-, kleur-, smaak- en bewaarmiddelen, ingeblikt voedsel) ⚠️Alle voedingsmiddelen die een behandeling met pesticiden of herbiciden hebben ondergaan. Als je alles van het bovenstaande regelmatig gebruikt, is het haast onmogelijk om alles ineens niet meer te gebruiken. Ik adviseer je om te beginnen met kleine stapjes. Dan bouw je verder op je successen i.p.v. mislukkingen. Denk je nu: "Wat blijft er dan nog over om WEL te eten? Lees dan verder hieronder. 2. Aan te raden♥ Verse, biologische groenten - Ui, knoflook, prei, bieslook, daslook, broccoli, spruiten, kolen, mierikswortel, bloemkool, waterkers, rapen, knoflook: bevatten ontgiftende zwavelverbindingen; - Verder witloof, andijvie, wortelen, selder, venkel (gestoomd of gestoofd). - Groene bladgroenten en kruiden: groene groenten en kruiden bevatten chlorofyl. Chlorofyl is een groen kleurpigment dat in staat is om o.a. zware metalen zoals kwik, lood, koper, cadmium te helpen verwijderen door ze te binden. Zware metalen kunnen we o.a. opnemen via de voeding of via de ademhaling. Enkele voorbeelden van groene kruiden zijn: peterselie, koriander, pijpajuin, kervel, bieslook. Enkele voorbeelden van groene groenten: (je kent ze wel, maar misschien gebruik je altijd dezelfde); boerenkool, peterselie, waterkers, paksoi, rucola, andijvie, brandnetel, spinazie, groene asperges. Kook of bereid bij voorkeur deze groenten niet langer dan 5 minuten. Wanneer je de groenten te lang verhit, verandert de structuur en gaat een groot deel van de voedingswaarde verloren, zelfs ook de mooie, groene kleur. Rauwkost belast je systeem omdat het zwaar verteert, in tegenstelling van wat je zou denken. - Gefermenteerde groenten: o.a. zuurkool om je darmflora te verbeteren of zelfbereide pikkels of geperste salades (ev. in groentedrukpers) = probiotica - Gember: maakt vooral eiwitten lichter verteerbaar ♥ Gedroogde shiïtakes. (soort paddenstoel) Worden gebruikt om een gespannen lever te verlichten en om dierlijk vet op te lossen. Koortsverlagend. Ook zeer interessant bij premenstruele of menopauzale klachten. Ze zijn duur maar zijn het beste 'medicijn'. Verkrijgbaar bij een natuurvoedingswinkel. Je kan er thee van maken en heet opdrinken. Hieronder vind je het recept. ♥ Volle biologische granen: - volle ronde rijst (zachter en daardoor beter opneembaar), - quinoa, - gierst, - gerst, - boekweit, - polenta (zomer en nazomer). ♥ Plantaardige eiwitten: spliterwten, bonen, linzen, azukibonen, ... ♥ Kiemen bijv. van mungbonen (sojascheuten) - zie recept onder deze pagina - , prei, linzen, tuinkers. ♥ Met mate biologisch fruit bij voorkeur warm; bijv. appels, peren, gedroogde, ongezwavelde abrikozen bijv. in pap ♥ In zeer beperkte mate biologisch mager vlees of verse vis. 3. Gebruik voedingssupplementenAls herboriste geef ik je graag tips om je verder te ondersteunen in de ontgifting. ☯ Mariadistel: leverbeschermer en -hersteller bij uitstek. Beschermt de inwerking van allerlei toxische stoffen (o.a. alcohol), helpt toxines ontgiften en bevordert de regeneratie van levercellen. ☯ Paardenbloem (vooral de wortel ) en ook artisjok: bevorderen de afscheiding van gal door de levercellen en / of de contractie van de galblaas en op die manier bevorderen ze de leverwerking en vetvertering. ☯ Kurkuma, stinkende gauwe, rammenas: toppers bij galblaaslijden ☯ Gefermenteerde! knoflook: ontgift de lever ☯ Spirulina: rijk aan het ontgiftende chlorofyl, bevat alle basisnutriënten. Je hoeft niet alle supplementen apart te gebruiken, sommige zijn gecombineerd verkrijgbaar in een natuurvoedingswinkel. Start met één middel en de volgende keer ga je verder met een ander. 4. BeweegEen detoxkuur is niet compleet zonder beweging. Elke dag 30 minuten bewegen is, ook voor wie geen kuur volgt, een absolute must. De lever en galblaas vraagt echt om in beweging komen, bij voorkeur in het groen. Wil jij niet langer stijve gewrichten, rugpijn? Een wekelijkse les Do-In Yoga kan wonderen doen. Of start met een gratis ONLINE Do-In Yogales. Klik hier om meteen na registratie mee te doen. 5. Gezichtsmasker van groene kleiGroene klei is een mineraalrijke substantie gevormd door de natuur. Zijn unieke gezondheidsvoordelen en pijnstillende werking heeft de klei te danken aan het hoge mineraalgehalte.
Dit heb je nodig
Zo maak je het papje
Enkele recepten voor meer energieThee van gedroogde shiitakesDit heb je nodig voor 1 persoon:
Zo maak je het:
BRANDNETELSOEPBrandnetels pluk je bij voorkeur aan de rand van een bos (dus niet langs de kant van de weg), met plastieken handschoenen. Brandnetels bevatten betacaroteen (provitamine A), vitamine C, B2 en B5 en B9, vit K, calcium en ijzer als voornaamste mineralen en vitaminen. Ze zijn ontgiftend: voert zware metalen af, bloed- en lymfe zuiverend, En ontzurend, urinezuur afdrijvend (dus anti-reumatisch). Daarom goed bij huiduitslag, eczeem, psoriasis, vermoeidheid, voorjaarsmoeheid, jicht, reumatische aandoeningen, oedemen, obesitas, voorkomen van nierstenen. Spijsverteringsbevorderend, galdrijvend. Stimuleert de bloedvorming (door ijzer, chlorofyl, vitamines), dus goed bij bloedarmoede Bron: Dr Verhelst Geert: Groot handboek geneeskrachtige planten, 6de druk, Mannavita, België Dit heb je nodig voor 4 personen:
Zo maak je het:
OPMERKINGEN
PICKEL VAN RADIJSJES (= goed voor de darmen)Dit heb je nodig voor 4 personen
Zo maak je het
Kiemen van mungbonen |
Zo maak je kiemen (kan ook met bijv. linzen)
|
Comments are closed.