Glutenvrij - Lactosevrij - Veganistisch
HUMMUS
Ingrediënten
400 g gekookte kikkererwten (zonder kookvocht) of uit bokaal
3 teentjes knoflook
2 gegrilde rode paprika's (bokaal)
3 takjes peterselie
1/4 koffielepel komijn
4 lps koudgeperste extra vierge olijfolie
sap van 1/2 citroen
peper en zout
2 lps. geroosterde sesamzaadjes
Bereiding
- Pel de gekookte kikkererwten (of sla deze stap over). Knijp het witte vliesje van de kikkererwten door een de kikkererwt tussen duim en wijsvinger te nemen, waarbij het puntige stukje van de kikkererwt naar de binnenkant van je hand wijst. Door te knijpen in de richting van het puntige stukje, glijdt het velletje er redelijk gemakkelijk vanaf. Je ziet dat de kikkererwt die overblijft een stuk geler is, dan de ongepelde kikkererwt en is gemakkelijker verteerbaar.
- Geroosterde look: verwijder de losse schil van een lookteentje. Pak hem stevig in aluminiumfolie of bakpapier en leg hem zo`n 45 minuten in een oven van 200 graden. (Je kan de look mee roosteren als je iets anders in de oven hebt staan, je hoeft de oven niet alleen voor de look te verwarmen) Nu is de look heel zacht en lichtjes zoet geworden.*
- Gegrilde paprika's: verwarm de oven voor tot 200°C. Spoel de rode paprika’s en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en de witte vliezen. Neem een ovenschaal en leg er de stukken paprika met de velkant naar boven. Als de schil zwart gegrild is, kan je de schil gemakkelijk verwijderen. Het grillen geeft de paprika een zoete smaak.
- Geroosterd sesamzaad: Spoel de zaden in een zeef onder stromend water. Rooster in een droge pan. Sesamzaad springt bij verhitting omhoog. Roer continue met houten lepel in de pan om verbranding te voorkomen. Sesamzaad is klaar als je het tussen je vingers kan fijnwrijven. Laat het zaad in een groot bord afkoelen.
- Doe de (uitgelekte) kikkererwten in een hoge maatbeker.
- Snijd de teentjes knoflook, de (afgekoelde)gegrilde paprika’s en de peterselie grof.
- Doe dit in de maatbeker samen met de komijn en olijfolie en mix fijn.
- Breng op smaak met het citroensap, peper en zout.
- Roer er 2 lps. geroosterd sesamzaad onder.
Opmerking
- * Geroosterde look is het geheime ingrediënt van bovenstaande humus. Hij is veel beter verteerbaar dan verse. Je kan de geroosterde look in de koelkast bewaren.
- Bewaar het afgekoeld sesamzaad in een bokaal.
- Sesamzaad kan dagelijks als garnituur bij alle groenten gebruikt worden. Het is een goede bron van calcium (goed voor beenderen bij diegenen die geen melk of melkproducten gebruiken) en onverzadigde vetten (o.a. goed voor hart en bloedvaten)
- Het roosteren heeft als voordeel dat het lichter verteerbaar is.
- Goed kauwen is gezond voor het gebit, het speeksel kan goed inwerken en het stimuleert de vertering in maag en darm!