Anne Vissers
  • Aanbod
  • Voedingscoaching
  • Gratis
  • Blog
  • Over mij
  • Inloggen

Blog

5 tips om te ontgiften + 3 recepten

 
5 tips om te ontgiften www.annevissers.be
Chocolade, alcohol, vette voeding, weinig beweging, voedingsadditieven, zware metalen enz.
Schadelijke stoffen stapelen op in je lever en daardoor kan ons lichaam kan wel wat hulp gebruiken om zijn taken goed te kunnen uitvoeren.

Heb jij ook last van enkele onderstaande symptomen?
 
Symptomen overbelaste lever
  • maagkrampen en opgeblazen gevoel;
  • hoofdpijn;
  • veranderde kleur van je urine en stoelgang;
  • geelzucht;
  • brandend maagzuur;
  • diarree;
  • vermoeidheid, futloosheid.
 
Dan is het hoog tijd voor actie. Het zal je meer energie geven én je immuniteit versterken 

In deze blog lees je 5 eenvoudige tips om je lever te ontgiften

1. Af te raden

⚠️Alcohol, cola, koffie, zwarte thee: zeer belastend voor de lever.
⚠️Geraffineerde suikers: snoep, gebak, frisdranken
⚠️Gefrituurde gerechten uitgez. tempura
⚠️ Margarines
⚠️ Varkensvlees, charcuterie
⚠️ Kazen
⚠️ Overeten          
⚠️ Voedingsmiddelen met additieven (geur-, kleur-, smaak- en bewaarmiddelen, ingeblikt voedsel)
⚠️Alle voedingsmiddelen die een behandeling met pesticiden of herbiciden hebben ondergaan.

Als je alles van het bovenstaande regelmatig gebruikt, is het haast onmogelijk om alles ineens niet meer te gebruiken. Ik adviseer je om te beginnen met kleine stapjes. Dan bouw je verder op je successen i.p.v. mislukkingen.

Denk je nu: "Wat blijft er dan nog over om WEL te eten? Lees dan verder hieronder.

2. Aan te raden

♥ Verse, biologische groenten
- Ui, knoflook, prei, bieslook, daslook, broccoli, spruiten, kolen, mierikswortel, bloemkool, waterkers, rapen, knoflook: bevatten ontgiftende zwavelverbindingen; 

-  Verder witloof, andijvie, wortelen, selder, venkel (gestoomd of gestoofd).

- Groene bladgroenten en kruiden: groene groenten en kruiden bevatten chlorofyl. Chlorofyl is een groen kleurpigment dat in staat is om o.a. zware metalen zoals kwik, lood, koper, cadmium te helpen verwijderen door ze te binden. Zware metalen kunnen we o.a. opnemen via de voeding of via de ademhaling. Enkele voorbeelden van groene kruiden zijn: peterselie, koriander, pijpajuin, kervel, bieslook.
 
Enkele voorbeelden van groene groenten: (je kent ze wel, maar misschien gebruik je altijd dezelfde); boerenkool, peterselie, waterkers, paksoi, rucola, andijvie, brandnetel, spinazie, groene asperges. Kook of bereid bij voorkeur deze groenten niet langer dan 5 minuten. Wanneer je de groenten te lang verhit, verandert de structuur en gaat een groot deel van de voedingswaarde verloren, zelfs ook de mooie, groene kleur.   
 
- Gefermenteerde groenten: o.a. zuurkool om je darmflora te verbeteren of zelfbereide pikkels of geperste salades (ev. in groentedrukpers) = probiotica

- Gember: maakt vooral eiwitten lichter verteerbaar
 
♥ Volle biologische granen:
- volle ronde rijst (zachter en daardoor beter opneembaar), 
- quinoa,
- gierst,
- gerst,
- boekweit,
- polenta (zomer en nazomer).

♥   Plantaardige eiwitten: spliterwten, mungbonen, linzen, azukibonen, ...

♥  Kiemen van mungbonen (sojascheuten) - zie recept onder deze pagina - , prei, linzen, tuinkers.

♥  Met mate biologisch fruit bij voorkeur warm; bijv. appels, peren, gedroogde, ongezwavelde abrikozen bijv. in pap

♥  In zeer beperkte mate biologisch mager vlees of verse vis.

3. Gebruik voedingssupplementen 

Als herboriste geef ik je graag tips om je verder te ondersteunen in de ontgifting.
​☯
 Mariadistel: leverbeschermer en -hersteller bij uitstek. Beschermt de inwerking van allerlei toxische stoffen (o.a. alcohol), helpt toxines ontgiften en bevordert de regeneratie van  levercellen.
☯ Paardenbloem (vooral de wortel ) en ook artisjok: bevorderen de afscheiding van gal door de levercellen en / of de contractie van de galblaas en op die manier bevorderen ze  de leverwerking en vetvertering.
☯ Kurkuma, stinkende gauwe, rammenas: toppers bij galblaaslijden
☯ Gefermenteerde! knoflook: ontgift de lever
☯ Spirulina: rijk aan het ontgiftende chlorofyl, bevat alle basisnutriënten.
​
Je hoeft niet alle supplementen apart te gebruiken, sommige zijn gecombineerd verkrijgbaar in een natuurvoedingswinkel. Start met één middel en de volgende keer ga je verder met een ander. 
​

4. Beweeg

Een detoxkuur is niet compleet zonder beweging. Elke dag 30 minuten bewegen is, ook voor wie geen kuur volgt, een absolute must. De lever en galblaas vraagt echt om in beweging komen, bij voorkeur in het groen.

Wil jij niet langer stijve gewrichten, rugpijn?

Binnenkort start ik weer met Online Do-In Yoga afgestemd op het seizoen, dus op specifieke organen.
​
Of doe hier gratis mee met een Do-In Yogales. 
​

5. Gezichtsmasker van groene klei

Groene klei is een mineraalrijke substantie gevormd door de natuur.  Zijn unieke gezondheidsvoordelen en pijnstillende werking heeft de klei te danken aan het hoge mineraalgehalte. 
  • Verwijdert onzuiverheden van je huid, zoals oude talg, dode cellen, vervuiling.
  • Ontgift de huid omdat gifstoffen, zware metalen en andere onzuiverheden geabsorbeerd worden.
  • Scrubt je huid: als je je huid afspoelt is het net ruw genoeg om dode huidcellen weg te nemen.
  • Maakt je huid strakker waardoor je slappe huid iets strakker wordt.
  • Grote poriën in je gezicht worden minder zichtbaar zijn.
  • Kalmeert je huid. Interessant bij eczeem, huiduitslag of psoriasis.
  • Stimuleert de bloedcirculatie door de mineralen en bevordert zo de celvernieuwing van de huid.
  • Vermindert de vlekken in je gezicht. Bij heel regelmatig gebruik verdwijnen de vlekken op de huid.
  • Pijnstillend, verlicht spier- en gewrichtspijn. Kompressen gemaakt van groene klei worden op de pijnlijke plaatsen gelegd. Het helpt om het opgehoopte vocht te onttrekken.
Dit heb je nodig
  • 2 lps groen kleipoeder (natuurvoedingswinkel)
  • beetje water
  • ev. 1 druppel etherische olie van tea trea om je huid te ontsmetten 
  • ev. 1 druppel etherische olie van lavendel om te ontspannen

Zo maak je het papje
  • Breng het poeder in een kommetje.
  • Voeg beetje bij beetje een heel klein beetje water toe, goed roeren tot je een smeuïg mengstel bekomt.
  • Tip 1: niet teveel water in 1 keer gebruiken, telkens even mengen anders wordt het papje te vloeibaar.
  • Tip 2: Bij het maken van groene kleimasker vermijd je het gebruik van metalen zoals een metalen lepel. Omdat groene klei metalen bindt, kan het bij blootstelling aan metalen voorwerpen deels zijn effectiviteit verliezen.​
Zo maak je het gezichtsmasker
  • Reinig eerst je huid. Verwijder de make-up resten. Droog je huid.
  • Breng je haar naar achteren en smeer met je vingers een dikke laag groene klei op je kin,  neus, voorhoofd.
  • Smeer een dunnere laag op je wangen, bovenlip en op de slapen omdat hier de huid dunner is. Houd een beetje ruimte rond de mond en ogen vrij.
  • Laat intrekken tot de laag zo goed als droog is. (ongeveer 20 minuten).
  • Week het masker weg met lauwwarm water tot alle restjes weg zijn.
  • Droog de huid en breng een dagcrème aan​.
​​
Gezichtsmasker met groene klei

Enkele recepten voor meer energie

Detoxen www.annevissers.be

BRANDNETELSOEP

Brandnetelsoep
Brandnetels pluk je bij voorkeur aan de rand van een bos (dus niet langs de kant van de weg), met plastieken handschoenen.
Brandnetels bevatten betacaroteen (provitamine A), vitamine C, B2 en B5 en B9, vit K, calcium en ijzer als voornaamste mineralen en vitaminen.
Ze zijn ontgiftend: voert zware metalen af, bloed- en lymfe zuiverend,
En ontzurend, urinezuur afdrijvend (dus anti-reumatisch).
Daarom goed bij huiduitslag, eczeem, psoriasis, vermoeidheid, voorjaarsmoeheid, jicht, reumatische aandoeningen, oedemen, obesitas, voorkomen van nierstenen. 
Spijsverteringsbevorderend, galdrijvend.
Stimuleert de bloedvorming (door ijzer, chlorofyl, vitamines), dus goed   bij bloedarmoede
​​Bron: Dr Verhelst Geert: Groot handboek geneeskrachtige planten, 6de druk, Mannavita, België
  Dit heb je nodig voor 4 personen:​
  • 1 lp (sesam)olie
  • 1 ui of 2 sjalotjes
  • 1 l gefilterd water
  • 2 lps rijstvlokken* OF 1 kop gekookte bruine rijst (restje van dag ervoor) OF 1 aardappel
  • 60 g brandneteltopjes (enkel de bovenste blaadjes; = 1/4 winkelzakje ongeveer)
  • 1/2 lp gistvrije** groentebouillonextract of naar smaak
 
Zo maak je het:
  • Snij de ui grof.​
  • Sauteer in de hete olie (laat ze niet verbranden, want dat is kankerverwekkend. Als er dampen ontstaan, is de olie verbrand). 
  • Als de ui glazig is, voeg dan het water toe en de rijstvlokken of gekookte rijst (of een aardappel).*
  • Laat doorkoken en laat dan ongeveer 10 minuten op een laag vuur verder garen. (indien je een aardappel gebruikt, snijd je hem in blokjes en laat je hem +/- 20 minuten koken tot hij gaar is.
  • Voeg de gewassen brandneteltopjes toe en laat enkele minuten! doorkoken zonder deksel om de frisse, groene kleur te behouden.
  • Mix de soep.
  • Breng op smaak met groentebouillonextract.
  • Klaar is kees. Smakelijk.

OPMERKINGEN
  • *Geen rijst of -vlokken in huis? Gebruik dan 2 lps (spelt)bloem. Roer dit na het sauteren van de ui eronder, laat even garen en voeg al roerend beetje bij beetje het water erbij zodat je geen bloemklonters krijgt en laat dan doorkoken.
  • Ook geen (spelt)bloem in huis? Het kan ook zonder bindmiddel. Gebruik dan gewoon meer netels of minder water of een aardappel. 
  • ** Gistvrij groentebouillonextract (gist doet je buik vaak zwellen; gistvrije bouillon vind je in een natuurvoedingswinkel).
    Smaakversterker (E621) of Mononatriumglutamaat  of MSG: lees hier meer over waarom het gebruik af te raden of te beperken is. Je kan deze bouillonpasta zonder smaakversterker verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel.​​

Probiotica www.annevissers.be

PICKEL VAN RADIJSJES (= goed voor de darmen)

Pickle van radijsjes
Pickel van radijsjes
​Dit heb je nodig voor 4 personen
  • 1 bosje radijsjes
  • Enkele lps. ume su *
  • Gelijke hoeveelheid water
 
Zo maak je het
  • Was de radijzen maar schil ze niet.
  • Snijd ze in dunne schijfjes en laat een klein stukje loof eraan. Het andere loof kan je gebruiken in een wok bijv.
  • Doe ze in een kom en voeg er ume su en een gelijke hoeveelheid water.
  • Laat enkele uren rusten tot de radijzen rood kleuren.
  • Giet het vrijgekomen vocht weg.
  • Klaar.

OPMERKING
  • * Ume su (zoutzure azijn) is het sap van gepekelde umeboshi- abrikozen (heel geneeskrachtig) en shisobladeren. Rode kleur.
    ​Verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.

Afbeelding

Kiemen van mungbonen  
(= groene sojabonen)
= sojascheuten

Kiemen van mungbonen
Gekiemde mungbonen
Kiemen bevatten veel groeikracht en geven je vitaliteit.
Mungbonen zijn een tevens een goede bron van eiwitten.
Je kan ze rauw gebruiken als garnituur in de soep of bij de groenten.
Dit heb je nodig voor 4 personen
  • 2 lps gedroogde mungbonen (verkijgbaar bij de natuurvoedingswinkel)
  • zeefje 
  • klein confituurpotje
  • gaasdoekje of keukenpapier 
  • elastiekje
Zo maak je kiemen (kan ook met bijv. linzen)
  • Zet de gespoelde mungbonen in dubbele hoeveelheid water zetten gedurende 1 nacht.
  • Giet het weekwater weg.
  • Breng de mungbonen in een confituurpotje en leg er bovenop een gasdoekje (of keukenpapier) en bind een elastiekje rond de opening zodat het gaasdoekje blijft vastzitten.
  • Spoel 's morgens en 's avonds de mungbonen in een zeefje af. Breng ze terug in het confituurpotje. Daardoor houd je ze vochtig. Ze mogen niet in het water staan.
  • Herhaal dit 2-4 dagen. De kiemen zullen tevoorschijn komen na vanaf dag 2. Je confituurpotje zal dan helemaal gevuld zijn met knapperige kiemen.
Droge mungbonen
Droge mungbonen
Volg me op Facebook, Instagram voor meer inspiratie voor een gezonde levensstijl.

Comments are closed.
    Gratis Tips

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly
  • Aanbod
  • Voedingscoaching
  • Gratis
  • Blog
  • Over mij
  • Inloggen